Skjutteknik med luftpistol och tävling

air-rifle1630 genomförd det försa SM inom luftpistolsskjutning i Sverige. Då var grenen endast avsedd för herrar och man använde sig av totalt 30 skott. Det var först 1970 som kvinnorna fick vara med och då skedde det första nationella mästerskapet för damerna.

Det finns en viss skjutteknik som bör användas när man tillämpas luftpistol. Å ena sidan är det som ett riktigt vapen då det inte går att hålla pistolen absolut stilla. Men å andra sidan finns det inte heller någon som skjuter bakåt vid avlossningen, det vill säga att en luftpistol har inte den rekylerande funktionen som finns hos vanliga pistoler. Själva skjuttekniken är dock mycket liknande, djupa andningstag, det krävs att man kan vara stilla, att man har en förmåga att rikta ordentligt samt krama av skottet vid rätt tillfälle. Skottet måste komma som en överraskning, för då har deltagaren lyckats öka trycket på avtryckaren samtidigt som man koncentrerat sig på siktskåran. Tiden som krävs för att kulan skall passera genom luftpistolen är längre än vid en vanlig pistol och man måste därför tänka på att hålla riktning och stabilitet tills man med säkerhet vet att kulan lämnat. När man inte skjuter är det bra att lägga ner pistolen på bordet, så man inte använder sin muskler i onödan, då dessa skall vara så starka som möjligt vid själva skjutningen.

Innan tävlingen har deltagarna oftast 10 minuter förberedelsetid, vilket skjutledaren meddelar högt och tydligt för samtliga skyttar. Denna förberedelsetid ger plats åt blindavfyrningar. Det är även tillåtet att göra olika riktningsprövningar. När skjutledaren anger kommandot start, då börjas tävlingen officiellt. Alla skott som avlossas efter detta räknas in i bedömningen och poängen. Det är även skjutledarens ansvar att meddela när det endast är 10 respektive 5 minuter kvar av tävlingen. Kommandot Stopp avslutar officiellt tävlingen och då får inga mer skott avlossas.