Skjutteknik och tävlingar med luftpistol

Skjutteknik och tävlingar med luftpistol

Skjutteknikens framfart

Den första SM inom luftpistolskytte genomfördes år 1630 i Sverige. När det genomfördes för första gången var det enbart avsett för herrar och totalt fick 30 skott användas. Först 140 år senare, år 1970, fick kvinnorna vara med för första gången. Det då de första nationella mästerskapet gick av stapeln för damerna.

Luftpistolens skjutteknik

Sair gunjälva skjuttekniken för luftpistolen är densamma som det är för vanliga vapen. Det går inte atthålla luftpistolen helt stilla när ett skott avlossas. En luftpistol har däremot inte den rekylerande funktionen som en vanlig pistol har där något skjuter bakåt när avlossningen sker. Själva skjuttekniken för en vanlig pistol och en luftpistol är väldigt lika varandra. Skytten ska vara helt stilla, djupa andetag krävs, ha en bra förmåga att kunna rikta pistolen ordentligt samt det sista att kunna vid rätt tillfälle krama av skottet. När skottet ska komma, ska det vara en överraskning. Blir det en överraskning som i spelen på nat.casino har deltagarna lyckats med det de har velat åstadkomma.

Den tid det tar för kulan att passera genom luftpistolen är betydligt längre än vad det tar för en kula att passera i en vanlig pistol. Därför är det viktigt att sikta i ätt riktning samt att stabilitet hålls för att vara på den säkra sidan, att kulan verkligen har lämnat pistolen. Pistolen ska läggas ner på bordet om inga skjutningar ska genomföras. Detta för att musklerna inte ska användas i onödan. Musklerna måste alltid vara så starka som möjligt vid en skjutning, oavsett vilken pistol ska användas.

Innan tävlingen

Förberedelsetiden innan en tävling är 10 minuter för alla deltagare. Detta meddelas högt och tydligt av skjutledaren för de skyttar som ska tävla. Under denna förberedelsetiden brukar blindavfyrningar utföras och olika riktningsprövningar prövas. Det är inte förrän skjutledaren säger till att tävlingen har startats officiellt som skott kan avlossas. Alla skott som avlossas räknas in i poängen och bedömningen.