Vad innebär skidskytte?

Kevin-Patzoldt-shootingSkidskytte startades i Norge av norska soldater fast i en snarliknande form. 1767 genomfördes den första tävlingen där soldaterna tävlade mot varandra där syftet var att träffa en måltavla när de genomförde utförsåkning, distanslopp slalom och störtlopp. Dock vann man i varje del för sig och var därför inte exakt samma kombination som vi idag har inom skidskytte. Idag är det istället en kombination av längdskidåkning och skytte, vilket egentligen är väldigt olika sporter. Det första världsmästerskapet anordnades i Österrike 1958 och det var endast 20 km distans som genomfördes med herrarna. Det var först 1984 som damerna fick delta samt 1192 vid olympiska spelen.

Grundreglerna för skidskytte är att man beroende på vilken distans man tävlar inom så åker man runt i en bana och skall skjuta två eller fyra gånger vid varje mål. Man kan få tilläggstid beroende på ens prestationer alternativt en extra sträcka att åka. Hälften av skotten skall avlossas liggande och hälften ståendes. Vid varje skjutning är det 5 måltavlor som skall träffas och vid bom finns det tre olika typer av straff: att åka en straffrunda (runt 150 meter), att få 1 minuts tillägg på sluttiden eller använda extraskott för att träffa samtliga banor.

De olika disciplinerna som finns är distans, sprint, jaktstart, masstart, stafett samt mixedstaffet. Distans innebär att deltagarna startar i intervaller, där 20 km skall genomföras för herrarna och 15 km för damerna. Skjutningen sker liggandes, stående, liggandes, stående, totalt 4 gånger i den ordningen. När det gäller sprint så gäller 10 km för herrarna och 7,5 för damerna, och man skjuter istället två gånger. Vid jaktstart börjar alla tävlande vid samma gång och den som först når mål är vinnaren. Stafett innebär att man ingår i ett lag om 4 och vid växling måste deltagarna beröra varandra för att växlingen skall anses vara giltig.