Att bära vapen, regler och lagar i världen

Kategorier:

Det blir allt mer vanligt att privatmänniskor innehar och använder sig av vapen. Dagligen sker det skjutningar i Sverige och många människor faller offer. Detta rör sig dock allt som oftast av illegala skjutvapen, det vill säga skjutvapen som inte är registrerade, och som hanteras av människor som inte bör ha skjutvapen i sin ägo. Det finns såklart en hel del regler kring hantering av vapen, och framförallt i Sverige, som är betydligt hårdare än på många andra platser runt om i världen. Bland annat USA, som har en av de mest liberala vapenlagarna i världen.

Lagar och regler i Sverige

Som tidigare nämnt så har Sverige tämligen hårda vapenlagar. Sverige har två olika vapenlagar, den ena kallas för vapenlagen och den andra för knivlagen. Först och främst så är det strängt förbjudet för alla privatpersoner att ha ett vapen, oavsett sort. För att inneha ett vapen så behöver vapenbäraren en så kallad vapenlicens, som fås av polisen. Däremot behövs en förklaring på varför ett vapen behövs, det kan till exempelvis röra sig om jakt eller vapensamling. Dessutom behöver vapnet vara oladdat och helst isärplockat vid transport till och från platsen det är tänkt att användas på. Knivlagen är något mer komplicerad.

att bära knivar på offentliga platser är olagligt

Det är förbjuder att bära kniv på offentlig plats, men i och med att en del yrken kräver kniv så finns det undantagsfall. Till exempelvis finns det snickare och hantverkare som i sin yrkesroll behöver använda sig av kniv, de får då bära kniv. Men det finns även ett annat kryphål; om en privatperson av olika anledningar behöver använda sig av kniv, till exempelvis vid bär- och svampplockning eller snickeri, så är det också lagligt. Det rör sig alltså om kontexten. Det är skillnad på att ha med sig en liten fickkniv till skogen eller till krogen.

Vapenlagar i USA

Till skillnad från Sverige, så är USAs vapenlagar nästan motsatsen. De är med andra ord mycket mer öppna och tillåtande i sina vapenlagar. En av USAs grundläggande lagar är “rätten att inneha och bära vapen inte ska inskränkas”. Lagen är från det andra tillägget till den amerikanska konstitutionen, som togs i bruk 1791. Kort och gott klargör denna lag att varje enskild medborgare i USA har rätten till att försvara sig själv genom att inneha ett vapen. USA har ett flertal gånger de senaste åren drabbats av massakrer, där många människor har omkommit.

Detta har resulterat i en het debatt där många ifrågasätter landets liberala vapenlagar och menar på att det måste ske en lagändring som hindrar privatpersoner till att bära vapen och lätt komma över dem. Det finns trots allt ett par lagar som amerikanerna måste förhålla sig till. För att, på ett lagligt vis, kunna köpa ett vapen behöver man ha fyllt 18 år och tidigare vara ostraffad. Däremot så skiftar reglerna från stat till stat. Vissa stater behöver vapenköparen vara minst 21 år gammal och i vissa stater så krävs det enbart att man inte är med i brottsregistret eller är psykiskt sjuk.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally