Kastvapen

Kategorier:

Vapen är det något som det finns väldigt mycket av och därför så kan man dela in vapen i olika kategorier. Denna artikeln kommer att handla om den kategorin med kastvapen. De är sådana vapen som antingen slungar iväg med någon mekanisk anordning eller genom att använda sig av sina egna mänskliga muskler. Som exempel så kan man nämna att kastvapen med mekanisk hjälp är katapulter och tar man istället ett exempel på kastvapen som slungar iväg med människokraft så kan det då vara kastknivar. Nedan så kommer det mer ingående ges exempel på ett antal olika kastvapen.

Bumerang

Detta är ett instrument som inte många känner till att det kan användas som ett vapen. Det ser ut som ett ofarligt och samtidigt roligt redskap. Detta ska tydligen vara relativt svårt att använda. Utseendet är ett redskap som är både platt och böjt, dessutom så är det vanligen gjort på trä. Det var mer förr i tiden som det användes som ett vapen och nu för tiden så har det övergått till att vara ett redskap inom sportsammanhang. ursprunget kan man finna i Australien och med dess urbefolkning. Då använde man det som ett jaktvapen eller som ett vanligt vapen. Då såg det lite mer klubbliknande ut. Den dåvarande bumerangen var inte som dagens i det avseende att den inte återvände till individen som kastade den. Istället så slängdes den iväg med mycket bra träffsäkerhet.

Handgranat

Handgranat

Handgranater däremot har varit med sedan långt tillbaka och har haft sina mer samt mindre populära perioder. I krig som sker dagligen så är de otroligt viktiga och används av de flesta arméer. Det finns även en hel del olika handgranater som man kan använda sig av idag. Det allra största syftet som de har är bekämpningen av en större samling fiender på ett relativt kort avstånd. De kan vara i dödande syfte men även för att chocka eller ta bort synen, detta görs vanligen genom rökhandgranater. Ska man sedan försöka förklara hur de funkar på ett så enkelt sätt som möjligt så kan man säga att man avlägsnar en spärr som i sin tur gör att en stubin tänds som leder till den delen som kallas för huvudladdning. Denna sträcka för att bränna stubinen tar ungefärligen tre sekunder och då sprängs den eller utlöser det syfte som handgranaten har. Den tiden man har att ta sig så långt ifrån granaten man kastar iväg är tre sekunder.

Kastyxa

Detta vapen är inte det allra populäraste men ändå välkänt då det kan användas även inom det militära. Ser man på vapnet i det militäriska perspektivet så är det så att skaften på dem i regel är korta. Det har dock varit ett national vapen under en viss tid för länge sedan, specifikt under medeltiden. Det var national vapnet för frankerna som fanns i England. Man kan även hitta påbrå på kastyxor i grav utgrävningar runt om i världen. Det var ett mycket populärt vapen längre tillbaka och det är endast på grund av skjutvapnet som den tappade sin popularitet.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally