Lagliga vapen i Sverige

Lagliga vapen i Sverige

Kategorier:

I Sverige är det inte lagligt att inneha skjutvapen som privatperson. Det är också olagligt att införa vapen in i landet från ett annat land om man inte har tillstånd för det. Det finns dock vissa undantag. Man får inneha skjutvapen om man har en godkänd vapenlicens, det ansöker man om hos den svenska polisen. Detta innebär dock inte att man får använda vapnen hur som helst, utan i vissa fall som till exempel vid jakt eller målskytte. Man får också transportera vapnet till jaktbanan eller målskyttebanan om man har en giltig vapenlicens. För att ansöka om vapenlicens bör man vara myndig, det vill säga 18 år fyllda. Men i undantagsfall kan man bli beviljad licens ändå, trots att man inte är myndig. Man måste då kunna påvisa att man ska ha vapnet för rätt ändamål och vara ostraffad samt laglydig.

Men det finns däremot vapen som är lagliga i Sverige och det är försvarssprayer, förväxla dock inte de med pepparsprayer, som är olagligt i Sverige. Skillnaden mellan en pepparspray och en försvarsspray är att pepparsprayen kan direkt skada ögonen, då den innehåller chilipeppar-extrakt som är mycket farligt för ögonen. Medan försvarssprayen endast förblindar angriparen en stund, då den istället innehåller alkohol och mentol. Tanken är att man ska agera i nödvärn och spraya angriparen i ögonen så att man hinner fly därifrån. För att en försvarsspray ska få klassas som laglig i Sverige måste den ha licens. Om man är osäker på om en försvarsspray är laglig kan man alltid kolla upp det hos polisen, som kan se om det finns intyg för sprayen. Andra föremål som också räknas som lagliga ”vapen” är de man kallar för ”naturliga vapen” och det kan till exempel vara nycklar, smycken, paraplyer eller annat föremål som man har på sig dagligen.

Kroppen som vapen i nödvärn

Man får även använda sig av kroppen om man blir anfallen och måste agera i nödvärn. Nödvärn innebär att man får skydda sig själv vid anfall, med hjälp av till exempel kroppen, till dess att man lyckas ta sig därifrån, och sedan tillkalla polis. Man får alltså inte fortsätta att slå angriparen om det inte är nödvändigt, för då kan man dessvärre bli straffad själv. Men kroppen är det ”vapen” som man främst bör ta till om man blir anfallen. I annat fall kan man försöka slå med till exempel mobiltelefonen om man har den nära till hands vid attacken.

Knivlagen i Sverige

Knivlagen i Sverige

I Sverige har vi även en lag som heter knivlagen och den innebär helt enkelt att knivar och vassa föremål, likt knivar är olagligt att inneha som vapen för en privatperson. Men det finns givetvis vissa undantag här med, om man exempelvis ska på picknik och behöver ha med sig en kniv så är det naturligtvis inte olagligt. Om det finns ett rimligt skäl till att man har kniv med sig bryter man alltså inte mot knivlagen. Andra undantag då man får bära kniv är till exempel om en militär bär en uniform som är utrustad med kniv, hantverkare som måste ha kniv i arbetet och svampplockare.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

© 2021 paskrally