Paintballvapen

Kategorier:

Paintballvapen kallas för markörer eller paintballmarkörer, och är vapen som använder luft, kolsyra eller fjäder för att kunna avfyra kulor. Kolsyra är den vanligaste drivkällan, medan fjäderdrivna vapen är mest vanligt bland nybörjare.

Markörerna är en central del i paintball, som är en sport där deltagarna är indelade i två lag. Sporten går att utövas både utomhus och inomhus, men utomhusspel är något vanligare. För att vinna måste det ena laget antingen ta motståndarlagets flagga (utan att bli skjuten), eller eliminera motståndarlaget genom att skjuta ut dem innan det egna laget blivit utskjutet.

Om det är kyligt ute när man ska spela paintball är det bäst att använda sig av ett luftdrivet vapen. Det beror på att kolsyra expanderar långsammare när det är kallt vilket gör att vapnet inte fungerar optimalt. Det finns två olika typer av markörer; mekaniska och elektriska markörer. De mekaniska markörerna skjuter semiautomatiskt upp till 15 skott i sekunden, medan de elektriska markörerna främst är inriktade mot tävlingsspel och kan skjuta upp till 30 skott i sekunden. De elektroniska markörerna är lite känsligare och kräver mer service än de mekaniska. Markörer med el-avtryckare har ofta en hög eldhastighet, vilket gör att vanliga magasin inte hinner med att mata fram kulorna. Därför behöver markörer med el-avtryckare kompletteras med eldrivna magasin.

geväret har mer än 200 skott

Vanligtvis rymmer ett magasin mer än 200 skott, men de senaste åren har det kommit en ny variant av paintball som kallas för ”Magfed”. För att ge utövarna en mer realistisk upplevelse innehåller magasinet endast cirka 7-20 skott, vilket ökar actionkänslan för den som spelar.

Den första painballutrustningen togs fram på 1950-talet, och i början användes den dels för att kunna markera träd på distans och dels för att markera boskap.  Men i mitten av 1970-talet kom de tre vännerna Bob Gurnsey, Charles Gaines och George Butler på att man kunde använda paintbollgevär i en lek där man skulle jaga och förfölja varandra. Det vapen som användes i den första paintballmatchen var Nelspot 007 som var tillverkat av Nelson Paint Company. Nuförtiden är Tippmann & First Strike i USA och Planet Eclipse i Europa två av de största tillverkarna av paintballmarkörer.

Det finns ett flertal återförsäljare i Sverige av både markörer och tillbehör. Speciella startpaket finns också att köpa för den som snabbt vill komma igång. Det är 18-årsgräns för att få köpa, inneha och använda en painballmarkör i Sverige.

Tillbehör till paintball

Kulorna man skjuter med är inte avsedda att orsaka skada utan ska endast markera att någon har blivit skjuten. Av den anledningen är kulorna gjorda i gelatin och är fyllda med polyetylenglykol, vattenlöslig färg, vegetabiliska oljor och andra nedbrytbara produkter. Innehållet är ofarligt både för människa och miljö.

För painballspel inomhus brukar man använda gummibollar istället. Efter spelet sopas bollarna upp och rengörs, vilket gör att bollarna kan användas flera gånger. Tack vare dessa gummibollar är det enklare för utövarna att träna på särskilda moment, exempelvis träna starter då det krävs att man kan skjuta snabbt och med precision. När man spelar paintball är det ett krav att använda godkänd skyddsmask, som täcker hela ansiktet och öronen. Det är också bra att använda oömma kläder, till exempelvis en overall.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally