Rafflande böcker om vapen

Kategorier:

För de personer som är intresserade av vapen och gillar att läsa böcker så finns det ett enormt urval av böcker att välja mellan. Problemet är att det kan vara svårt att veta vilka böcker man ska läsa. Det beror egentligen på vad var och en har för intresse. Vissa tycker om att få veta mer och vapen och dess historia, medan andra vill hellre veta hur vapen fungerar mer teknikmässigt.

Tyvärr så har det inte än så länge skrivit mycket om jaktvapen från Sverige eller vapen som militärer använder. Där emot finns det instruktionsböcker hur man ska hantera och lära sig att skjuta med olika typer av vapen. Vilket kan vara bra att veta för de som är noviser inom jakt och har funderat på att börja jaga.

En stor bok om vapen

Är man intresserad av vapen i största allmänhet och vill veta lite om vapnets historia är boken – ”Stora boken om vapen” översatt av Kjell Waltmani och har 360 sidor, är bra att börja med. Boken har många illustrationer och täcker vapen ända från stenålder med deras stenyxor och fram till nutidens kulsprutor. Läsarna får information om spikklubbor, skjutvapen, svärd och andra vapen som har används under olika epoker. 

Svartkrutsvapen

Det är bra att man börjar läsa en typ av grundbok som berättar en lättare introduktion inom historian om olika typer av vapen, samt förklaringar rent teknisk och goda råd som är praktiska att använda sig av. Då finns det två mycket bra böcker att välja mellan – ”From Musket to Metallic Cartridge – A pratical history of black powder firearms”, skriven av Øyvind Flatnes och ”Handvapenhistoria och Svartkrutsskytte” som är skriven av Bengt Lissmark. Den första förslaget på bok är en trevlig guide för ett flertal typer av system för tändning och har ett avstamp i den skandinaviska vapenhistorian. I boken går det att få riktigt handfasta och bra tips till hur man skjuter och hur man hanterar ett svartkrutvapen. Det finns gott om bilder och boken är lättförståelig att läsa.

Den andra boken är lik den första, fast den är utgiven tidigare och är på svenska. Läsarna kan det av många goda råd som man har nytta av när man hanterar vapen, samt bakgrundshistorier om vapnen som finns med i boken.

Allmogevapen från Sverige

De vapen som räknas som allmogevapen är de som har tillverkats av vapensmeder som har funnits lokalt runt om i Sverige. Smederna var inte kopplade till skråväsendet i städerna. Boken – ”Allmogebössor” skriven av Martin Johannesson är en ypperlig bok att använda som referens när det kommer till bössor från Norrland. Boken är fylld med bilder och bakgrundshistorier om de kända bössmederna i norra Sverige.

Arnold Lagerfjärd har skrivit boken – ”Bottniska bössor” har 150 sidor som handlar om en artikel publicerad i den svenska vapenhistoriska Sällskapets årsbok år 2005. Denna bok är ett bra komplement till din första boken om allmogevapen och ger lite mer information om vapenhantverk, allmogens jakt och har även flera intressanta kuriosa material. Ett par andra skrifter som också är rafflande är – ”Småländska mässingsvapen” skriven av Eric Åshede och ”Svenska Vapentillverkare” skriven av Svante Perrysson och är en trilogi.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally