Skyttesport

Skyttesport

Kategorier:

Skytte är en sport som internationellt sett väldigt stor. När man tävlar inom sporten så brukar man testa de som tävlar i dess färdigheter med vapnet.

Bland annat så testas träffsäkerheten under en viss tidspress. Man kan tävla med ett antal olika skjutvapen. Beroende på vilket vapen som används samt vilken måltavla som används i tävlings sammanhanget gör att de delas in i olika subgrupper. Inom sporten så finns det fyra olika grenar man kan delta i, dessa är viltmål, gevär, pistol samt lerduveskytte.

Ser man till alla sporter som existerar i världen så har just skyttesporten bland de flesta utövarna internationellt sett. Sporten är spridd över 150 länder i världen och har ungefärligen hela 50 miljoner individer som utövar sporten. Skytte är den allra största av de individuella sporterna i hela världen. Måste man räkna det tillsammans med alla sporter, alltså även lagsport, så hamnar endast sporter som basket, volleyboll samt fotboll före. I Sverige så startades sporten upp redan årtalet 1860 och har varit populär sedan dess. I dagsläget så har organisationen med namnet Svenska Skyttesportförbundet en medlems skara på ungefärligen 100 000 individer. Ser man istället till antalet utövare inom sporten i landet så hamnar vi på en imponerande siffra av cirka 180 000 individer, vilket gör att sporten hamnar på en sjunde plats bland de största sporterna i landet.

Skyttesporten har funnits med sedan starten av de nutida Olympiska Spelen, årtalet 1896. Sedan dess så har det inte skett alltför många förändringar inom sporten, något som är väldigt unikt då det är många va sporterna som existerade vid starten som har försvunnit eller har moderniserats otroligt mycket. Sverige har varit relativt framgångsrika inom sporten internationellt och har en ganska stor mängd av VM-, EM- samt OS-medaljer.

De olika grenarna

En av skillnaderna man kan göra inom ett skytte är att man skjuter från olika distanser. Det finns en gren som kallas för korthållsskytte och det innebär att man skjuter på en stillastående tavla från 50 meters avstånd. Vapnet man skjuter med inom grenen är ett gevär

Lerduveskytte är en mycket populär gren inom skyttesporten och kan genomföras i olika former. Dessa är Trap, Skeet, Dubbeltrap, samt Sporting.

Fältskytte däremot genomförs att man skjuter mot olika figurmål som ställts upp i naturen i olika stationer. Avstånden som man skjuter från är okända och kan variera rätt kraftigt från 200 meter upp till 700 meter. Den största utmaningen för skyttarna är att de måste bedöma både avstånden samt vinden för att skjuta framgångsrikt.

Viltmål däremot går ut på att man skjuter på rörliga mål som har olika långa målbanor samt visningstider. Målen kan röra sig år både höger och vänster i sina målbanor. Dynamiskt skytte är en gren som kan utföras med en mängd olika skjutvapen. I grenen ska man skjuta på ett flertal olika tavlor som befinner sig på olika avstånd. Detta går på tid och den som lyckas med att skjuta på alla tavlorna på kortast tid samt med bäst resultat vinner. Denna gren kräver dessutom att skytten förflyttar

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

© 2021 paskrally