Tjej på jakt

Tjej på jakt

Kategorier:

Jakt har alltid funnits i min familj, men det har varit förbehållet de manliga delarna av familjen att jaga. För oss andra har det mer handlat om att ta hand om det som kommer efter att man skjutit en älg, det vill säga ta hand om köttet. Man kan även lugn påstå utan att överdriva att vi blivit mer eller mindre proffs på att laga mat med älgkött som bas. Så pass att vi funderat på att göra en kokbok kring det, där man verkligen förklarar hur man tar tillvara på allt från kött till ben till hjärta och allt annat.

Dock, jag ville även vara delaktig i jakten så jag tog jaktlicen för älg och fick chansen i pappas älglag.

På allvar

Första jaktdagen skulle jag få ett pass tillsammans med min äldre bror som jagat i många år redan. För han var det nog lite “lilla gumman”-stil att han liksom inte riktigt tog mitt jaktintresse och min skjutförmåga på allvar. Kanske ska jag inte döma honom för det men lite irriterad var jag, utan att visa det förstås. Jag tänkte istället att jag minsann ska visa honom genom att skjuta en älg!

Vi såg inte ens skymten av älg den dagen men kom tillbaka till jaktstugan med två liter hjorton istället. Det blev gott när vi värmde dem med lite socker för att använda tillsammans med eldsrostade smörgåsar och brieost till vickning på sena kvällen. Ja för sena kvällar blev det alltid där i jaktstugan, speciellt eftersom det var helg.

Jag var ju ensam tjej i jaktlaget och vår grupp, men efter bara några dagar så kände jag att jag accepterats som en i gänget. Den dagen jag skulle få ett pass själv var jag lite nervös, det ska jag lugnt erkänna. Däremot erkände jag det inte för någon annan, utan försökte verka cool och avslappnad, som om jag hade koll på läget. Att hitta till passet var inga problem eftersom det var samma som jag suttit i med min bror några dagar innan.

Mysigt värre

Frukost kunde jag inte få i mig på morgonen, mer än kaffe, så det första jag gjorde efter att ha installerat mig på passet var att duka upp frukost. Jag hade gjort så smaskiga mackor med rostbiff och potatissallad i en wrap med mjukt tunnbröd. Tillsammans med en stor kopp het choklad så kände jag mig sedan redo för dagen, redo för att skjuta älg.

Dagen gick och absolut ingenting hände. Måste erkänna att det var lite tråkigt ett tag så jag tog fram mobilen för att spela lite på sidor som underbart roliga kwiss och matte-testande sudokukryss samt spännande pokerstarscasino. Efter en stund kände jag att jag kanske ändå borde fokusera mer på mitt spanande, men fortfarande ingen älg i sikte. Däremot hade det nu slutat att regna så det var rätt trevligt att sitta där och njuta av tystnaden.

I hetluften

Lunchen bestod av tacoköttsoppa och den satt riktigt bra. Framåt eftermiddagen meddelade jaktledaren på komradion att vi skulle avbryta för dagen. I samma sekund som han gjort det såg jag en enorm tjur komma strosande rakt mot mig. I ståtligt mak med sin enorma krona gick han och betade och kom närmare och närmare. Problemet var att han var på ett annat jaktlags gräns. Så jag kunde inte skjuta honom än fast jag hade så många lägen. Jag andades knappt utan hoppades bara att han skulle komma över på min sida, hoppades och var redo att skjuta. Men det var som att han retades med mig, gick sakta och betade, kom alldeles till gränsen för vårt jaktlag men vek då av utan att komma in till vårt område. Det var så otroligt frustrerande och en riktig adrenalinhöjare.

Jakt
Jakt

Plötsligt blev han uppärksammad på något och travade majestätiskt iväg från mig. Jag var så irriterad att jag inte fått läge att skjuta, det hade varit grymt coolt att få göra det på min första ensamma dag, men samtidigt tacksam att jag liksom fått den stunden med skogens konung.

När jag väl kommit tillbaka till vår jaktstuga och berättade för de andra så sa de att just den älgen, som hade rekordtaggar, blev skjuten alldeles efter han lämnat mig, av det andra jaktlaget.

Det var lite surt men samtidigt så är det en del av tjusningen med jakt, det ska inte vara enkelt som till exempel att åka till en laxodling och plocka upp lax, det ska vara en utmaning att jaga, man ska liksom inte vara säker på förhand att man ska få skjuta. Hela upplevelsen med jakten och älgmötet gav i allafall mersmak och jag har redan börjat räkna ner inför nästa års jakt. Då ska jag minsann skjuta en, det har jag bestämt!

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

© 2021 paskrally