Vad är en morakniv?

Kategorier:

Morakniv är faktiskt ett registrerat varumärke och skyddas alltså specifikt. Kopior finns det gott om men en riktig morakniv ska komma från Dalarna och allra helst Östnor. Precis som dalahästen är den ett arv från en tid då det lokala hantverket stod högt i kurs och man tillverkade själv det man behövde. En lite udda del av moraknivens historia är att den faktiskt är tätt sammankopplad med moraklockans. Knivar hade man tillverkat länge, mestadels till husbehov, så kunnandet fanns redan. Man hade också en livlig industri av tillverkare av moraklockor i Dalarna, som var mycket populära. I mitten av 1800-talet sjönk efterfrågan. Folk ville istället ha de nya amerikanska klockorna. Detta var ju också vid en tid då utvandringen till USA var som störst och allt som hade med  Amerika att göra var väldigt trendigt. Urmakarna i Dalarna var helt enkelt tvungna att hitta ett nytt levebröd och gick över från finmekaniken i klockor till den lite mer robusta knivtillverkningen. Ett byte som slog väl ut och, tack och lov, finns ju moraklockorna också kvar än idag.

Lite tidig historia

symaskin fabrik

Det var en symaskinsfabrik, grundad 1865 i Östnor, som tog upp tillverkningen av knivar och det gick som en raket. Man hade mer än 50 anställda, men redan efter 12 tvingades tillverkningen läggas ned. Tillverkningen fortsatte dock och skedde fortfarande på ett utpräglat hantverksmässigt sätt. Först 1898 började Frost Erik Ersson, som egentligen drev en vagnfabrik, tillverka knivarna på ett mer rationellt och industriellt sätt. Det var också nu som morakniven blev just morakniven med sitt karakteristiska utseende. Det var då den fick sin speciella utformning och sitt numera klassiska utseende. Det välkända röda skaftet fanns inte med från början, utan skaftet var ursprungligen gjord av masurbjörk och var alltså träfärgat. En av tillverkarna började använda röda skaft på sina knivar och snart tog andra tillverkare efter. Eftersom en morakniv är en slidkniv, har det också hela tiden funnits med en slida av från början läder men numera har blivit till plast. Den moderna morakniven har också anpassats till de krav vi ställer numera med ett ergonomiskt och friktionsfritt handtag. Allt för att passa den nutida knivanvändaren.

En praktisk kniv

En slidkniv är en typ av kniv som ofta är rätt liten och som alltså inte fäller in bladet. Den kniv man fäller in bladet på brukar man i dagligt tal kalla för en pennkniv. Istället förvarar man den i sin slida till dess den behövs. Fördelen är att man genom att sätta fast slidan i skärpet alltid har en vass och klar kniv att använda. Bladet är enkelslipat och ofta gjort av stål. Numera ofta svenskt rostfritt stål som det går utmärkt att slipa om till en mycket vass egg. Tillverkningen sker fortfarande i Östnor i Dalarna och en morakniv får väl sägas tillhöra en hantverkares grundutrustning. Man hittar de också i väldigt många hem. Många barn har lärt sig tälja trägubbar med just en morakniv. Om det var en sådan som Emil i Lönneberga använde under sina timmar i “snickerboa” är dock mera oklart.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally