Vapenhistoria är fascinerande

Kategorier:

Vapen av olika typer har funnits sedan urminnes tider, då även apor har använt vapen. Under antiken utnyttjades det biologisk krigsföring, då lik som var bar pestsmitta placerades strategiskt i städerna. De första kanonerna och gevären börjades dyka upp under sena 1300-talet i Europa, efter att det hade importerats krut ända från Kina.

Uppfinningarna med vapen har alltid varit mycket omtvistat. Bara en sådan sak om hur landet Japan öppnade upp mot världen utanför deras gränser är ett av exemplen på hur tekniken inom militären får extremt stora konsekvenser. Under 1853 kom fyra amerikanska fartyg från flottan ankrade upp i Tokyos hamn, vilket var första steget för Japan att öppna sina gränser. Anledningen till att flottan kom var att amerikanarna vill övertala Japan med att börja handla och samarbeta med USA. Den japanska militären insåg att de inte hade några möjligheter att försvara sig i ett krig med USA tack vare deras vapen och liknade. Därför skrevs det ett handelsavtal som blev ett historiskt år 1854.

Eldvapen i Europa och krut från Kina

I och med att det kinesiska krutet kom från Kina till Europa under 1200-talet, blev det startskottet för att börja utveckla eldvapen. Detta gjorde att situationerna på de krutrökstäckta slagfälten förändrades totalt. Från början var gevären tillverkade av trärör som var klädda med ringar av järn. Vid laddning av gevären krävdes det att man var tvungen att hälla i krut i rörets mynning och därefter lades en sten eller i bästa fall en blykula i röret. Därefter tändes krutet genom ett hål i bakdelen på gevären.

gamla gevär

Först på 1400-talet fick gevären en metallpipa, samt att de hade luntlås och låset användes för att antända krutet via en avtryckare. De tidiga vapnen var svårladdade och mycket opraktiska att ha med på stridsplatserna. Till slut uppfanns bakladdningsgevär som använde patroner, vilket innebar att krutet och kulan fanns i en förpackning av papper som hade en tändhatt i en av ändarna.

Vapen blir industrialiserade

Under 1800-talet industrilaserades länderna allt mer och speciellt inom vapenindustrin då de allra första gevären fick räfflor i spiralform i deras eldrör. Detta fick kulan till att rotera, som i sin tur gjorde att den fick en direktare bana, samt att räckvidden blev också större. Gevär var bland de första produkter som blev serietillverkade under industrialismens framryckning.

I slutet av 1800-talet började de snabbskjutande gevären produceras och Winchestergevären blir framgångsrika i historian om vilda västern. Mindre vapen fick en trumma som roterade, vilket betydde att det gick att avlossa flera skott efter varandra utan att behöva ladda om. Colt tillhör en av historiens bästa producenter av revolvrar, samt Smith & Wesson blev kända för sina pistoler, gevär och revolvrar. Dessutom introduceras handdrivna kulsprutor under 1800-talet slut, för att sedan under 1900-talet bli automatiska.

Flygbomber

Krigsflygen fick en stor betydelse under krigen då de kunde släppa bomber över städer och andra viktiga platser. Detta drabbade civilbefolkningen oerhört mycket eftersom deras bostadshus kunde ha blivit träffat efter en bombräd. Kärnvapenbomber har verkligen satt sina spår genom historien då dessa förintade hela städer på ett nafs. Dessutom har kryssningsmissiler fått allt större betydelse eftersom de är precisionsvapen. Missilerna släpps av krigsfartyg, stridsflygplan eller drönare som är helt och hållet obemannade.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally