Vapenlagar i USA

Kategorier:

Rösterna angående ett strängare vapenförbud i USA växer sig starkare och under året har många kända och viktiga företagsledare såsom Twitter, Levi Strauss och Uber varit med och försökt att påverka senaten om att landets vapenlagar bör skärpas.

Det är inte bara i USA som vapenlagen har nått en diskussion utan även i övriga världen tycker man om att diskutera vapenlagarna. Massprotester för strängare vapenlagar sker landet över men frågan om strängare vapenlagar delar landet och den generella uppfattningen om ett vapenförbud ses hos många som ett personligt angrepp mot den enskilde amerikanen. Medan undersökningar visar att det idag finns fler vapen i omlopp än det finns medborgare i landet anser många amerikanare  att staten genom ett förbud eller en strängare vapenlag ökar sitt övertag gentemot den enskilde medborgaren och för dessa amerikaner representerar ett vapen inte något negativt utan ett vapen för dem betyder frihet men också patriotism. Som politiker är det ett big no no att vilja skärpa vapenlagarna och det är också ett lätt sätt att förlora röster på. Frågan om skärpta vapenlagar i USA eller inte är dock en het potatis och faktum är att det är en relativt lång process om lagstiftningen skulle till att förändras genom att två tredjedelar av den amerikanska kongressen och minst tre fjärdedelar av landets stater måste gå med på en förändring. Idag finns helt enkelt inte en majoritet som önskar se en förändring.

Masskjutningar, idag ett signum för USA

Hittills under 2019 skedde 251 masskjutningar i olika delar av USA och året är fortfarande inte till ände. Hisnande 520 människor har i dessa skjutningar mist livet och minst 2000 människor har också skadats i samband med dessa.

Idag ter sig vapenlagen i USA mycket liberal och den grundar sig i en lagtext ifrån det andra tillägget i konstitutionen som säger att medborgarnas rättigheter med att både äga och att bära egna vapen inte ska inskränkas. Lagtexten ifrån 1791 har dock tolkats på lite olika sätt när det kommer till de olika delstaterna vilket gör att det är mer liberalt i några delstater än andra.

Begränsningar finns

Trots att vapenlagen ter sig relativt liberal innebär den inte att man kan vandra runt med vilket vapen som helst. Helautomatiska vapen och vapen med grov kaliber säljs numera mycket begränsat och Kalifornien är den delstaten i landet där man är som mest restriktiv med vapen. Hawaii och Colorado har också restriktiv och bland annat är stiletter och butterfly knivar olagliga här medan samma knivar är lagliga i de alla andra delstaterna. För att kunna köpa ett vapen måste du vara över 18 år och vara tidigare ostraffad. Donald Trump tog sedan han blev president bort kravet på att du måste vara psykiskt stabil för att få köpa vapen. Idag förs dock diskussioner om att återinföra kravet på att du måste vara psykiskt stabil för att få köpa ett vapen. Dock har inte mycket hänt i frågan sedan diskussionerna startade.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally