Vapenlagar inom EU

Kategorier:

Det här med vapen lockar många men det är också många som är motståndare till vapen och att äga ett vapen kräver därför lite extra av ägaren. Till skillnad mot USA så har länder inom EU ganska strikta lagar gällande vapen. Det existerar inte någon gemensam EU-lag angående vapen utan varje land har sina egna vapenlagar. Det finns däremot ett vapendirektiv inom EU som alla länder borde följa, det handlar bland annat om vilka typer av vapen som borde förbjudas.

Direktivet finns till för att minimera terroristattacker och andra skadliga skjutningar. Sverige har ännu inte infört minimikraven i lagstiftelsen, ett förslag har tagits fram men röstades ned. Förslaget fick mycket kritik från bland annat jägare och skulle slå hårt på tävlingsskyttar. De flesta länder inom EU har ganska restriktiva lagar gällande vapen precis som i Sverige men det finns såklart undantag.

Vapenlagar inom EU
Vapenlagar inom EU

Detta krävs för att få köpa ett vapen i Sverige

När man bestämt sig för att köpa ett vapen finns det många saker att tänka på innan man faktiskt kan köpa ett vapen. I Sverige måste man ha vapenlicens och man ska förvara vapnet på ett säkert sätt, man får inte transportera vapnet hur som helst utan detta ska ske på ett säkert sätt. För att få vapenlicens krävs det att personen är över 18 år, man ska vara skötsam och kunna intyga ändamålet med vapnet.

Man kan ansöka om undantag för att få vapenlicens när man är under 18 år men generellt krävs det att personen har fyllt 18 år. När man ska förvara ett vapen krävs det ett säkerhetsskåp av en viss standard, standarden går enkelt att finna på polisens hemsida. Vid transport av vapnet krävs det att vapnet förvaras i fodral med magasinet urtaget. Om kortare stopp ska göras krävs det att den vitala delen tas ur vapnet om sådant är möjligt, den vitala delen ska sedan tas med, om det inte går att ta isär vapnet måste ett vapenlås användas för att säkra vapnet. Vid flygning med ett vapen ska vapnet plockas isär om möjligt för att sedan förvaras i olika kollin.

Dessa lagar gäller i Sverige, Norge har liknande lagar men är än mer restriktiva än Sverige, till exempel så måste man ha övat på skjutbana i minst sex månader innan man kan ansöka om vapenlicens. I Norge görs det även slumpmässiga kontroller i hemmet för att säkerställa förvaringen av vapen. Ett land som är lite mer liberala med vapen är Schweiz och liknar USA i dess lagar. I Schweiz måste alla män mellan 20-30 år genomföra militär grundutbildning och sedan för att försvara sitt land måste man förvara en automatkarbin i sitt hem, tidigare var man även tvungen att förvara ammunition i hemmet men det ändrades 2007. Schweiz är alltså ett av det länder i världen som har högst andel ägande av skjutvapen. Men alla länder har sina lagar så se till att kolla upp vad som gäller i respektive land om man behöver förflytta sig med vapnet mellan de olika EU länderna.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally