Vapenlicens i Sverige och hur man skaffar den

Kategorier:

Vapenlicens är en licens som ger personer tillstånd att inneha vapen, men endast för specifika behov. Det kan vara för att man exempelvis ska jaga eller är med i en skytteförening och behöver kunna transportera sitt vapen. Ansökan görs via Polisen. Oftast är det hos polisen i den kommun som man bor i, ibland kan de vara organiserad så att man behöver skicka in till en annan stad. För att kunna beviljas en vapenlicens så ska man ha fyllt 18 år, vara en laglydig medborgare och ha ett intyg som visar varför man har ett behov av att inneha vapen.

Vilket syftet är påverkar också om man kan få licens. För att få det för jaktvapen behöver man ha en godkänd jägarexamen och för pistol i skytteförening måste man vara en aktiv medlem. För vissa vapenmodeller behöver man utöver det också ha visat upp en viss skjutskicklighet. Hur lång tid det tar för polisen att hantera ansökan är väldigt varierande runt om i landet. På mindre orter kan det ta några dagar och i större städer kan det ta över 20 veckor om man har otur. Det finns inte möjlighet att ha hur många vapen man vill utan en vapenlicens visar generellt upp ett krav på ett begränsat antal vapen. Då det gäller jaktvapen går gränsen vid sex jaktgevär och skytte har tio stycken enhandsvapen. Övriga syften brukar generellt ha en gräns på åtta vapen, gäller exempelvis för armborst.

När man ska förflytta sig och vapnet från hemmet till exempelvis skytteklubben är man skyldig att alltid ha med sig vapenlicensen för att kunna visa upp den vid behov. Har man inte den med sig kommer polisen att ta beslag på vapnet och när man hämtar ut det på polisstationen kommer man få betala böter.

Vapenlicens i Sverige och hur man skaffar den
Vapenlicens i Sverige och hur man skaffar den

Ta jägarexamen

Har man ett intresse av jakt så behöver man ta en jägarexamen innan man har möjlighet att ansöka om vapenlicens. Jägarexamen finns i olika former av utbildningar, både som intensiv och över längre tid. För att bli godkänd kommer man behöva klara ett teoretiskt prov och tre praktiska moment. Teorin kan den som vill läsa in själv. Det finns både litteratur att läsa och olika sidor på internet som ger möjlighet att lära sig mer. De praktiska momenten består av grundprov för kulgevär, högviltprov för kulgevär och ett hagelgevärsprov.

När man önskar att öva på de praktiska momenten behöver man ha en provledare på en skjutbana med sig. Det finns förteckning på olika provbanor som man kan vända sig till på jägarförbundets hemsida. De banorna kan erbjuda både instruktör och nybörjarkurs i vapenhantering vilket kan vara klokt att gå.

Vill man inte ha egna gevär att jaga med när man tagit jägarexamen kan man låna av andra, men det krävs då att man har ett lånetillstånd som man ansöker om hos polisen. För varje år man väljer att jaga behöver man dessutom betala in en avgift för att lösa det så kallade statliga jaktkortet som kostar ett par hundralappar varje år.

oktober 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

© 2021 paskrally