Vapenträning för polis och militär

Kategorier:

Många är säkert nyfikna på hur svenska polisen och militären tränar vapenhantering, vilka vapen som används och om de får leka Call of Duty på riktigt. Vapenträning är en viktig del för både polisen och militären. Som militär tränar man vapenhantering i många olika sammanhang, man tränar träffsäkerhet på skjutbanan, man tränar att hantera vapnet i olika stridssammanhang, i både skog och bebyggelse. Man tränar även på att förstå de olika delarna i vapnet, hur man tar isär vapnet för att sedan sätta ihop det.

Man får öva på att hålla vapnet rent och i vilka sammanhang man har vapnet laddat, osäkrat respektive oladdat, säkrat. Man får lära sig att respektera vapnet och vilka förödande konsekvenser ett vapen kan få. På skjutbanan får man som militär öva på olika banor, det kan vara att enbart öva träffsäkerhet med de olika skjutställningarna, liggande, knästående och stående. Det kan också vara att öva träffsäkerhet vid långdistansmål, eller öva träffsäkerhet vid rörelse. Utöver dessa moment får man inom det militära även lära sig att kalibrera vapnet så att träffsäkerheten blir som störst.

Vapenträning inom den svenska militären är mer än bara att lära sig att skjuta, man måste kunna hantera olika typer av vapen som till exempel granater och spränggranater. Man får träna på att använda sitt handvapen i närstrid men också hur man använder sin egna kropp som vapen i närstrid. Beroende på vilken befattning man har kan det finnas ytterligare vapen som ska tränas med, allt från tillsatser på AK5:an till stora artilleripjäser. Inom den svenska militären finns det en stor variation av olika vapen, man jobbar också mycket med repetition och ovan nämnda övningar upprepas många, många gånger för att de ska sätta sig i muskelminnet och soldaten inte ska behöva tänka vid krissituation utan bara låta muskelminnet jobba. Tittar vi nu på den svenska polisens vapenhantering ser den ganska annorlunda ut mot militärens. Inom polisen tränar man flitigast under polisutbildningen för att därefter dra ner på antalet timmar för vapenträning under sin fasta anställning.

polismannen

Var artonde månad ska polismannen utföra ett skjutvapenprov som motsvarar de examensprov inom skjutvapen man gör på polishögskolan. Det finns tyvärr inte samma tid och resurser inom den svenska polisen som inom militären för att hålla samma nivå av vapenträning. Inom polisen vill man dessutom sträva efter så lite användning av skjutvapen som möjligt och man gör nu en utvärdering på fem olika lokala polisområden huruvida elchockvapen kan ersätta viss användning av vanligt skjutvapen.

De vanligaste vapnen som svenska polisen och militären använder

Inom den svenska militären är det vanligaste vapnet en AK5a, vilket är en automatkarbin och man behöver därför inte ladda om mellan varje skott och inte heller behöver man släppa på avtryckaren. Automat Karbin 5 har ett magasin med 20 patroner, det betyder att man kan skjuta 20 skott innan man behöver sätta in ett nytt magasin. Inom den svenska polisen är de vanligaste vapnen olika modeller av SIG sauer, bland annat P226. P226 är halvautomatisk och innebär att man inte behöver ladda vapnet mellan varje skott men däremot behöver man släppa på avtryckaren efter varje skott.

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

© 2021 paskrally